Wykonanie
W ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w inspirujących warsztatach kulinarno-fotograficznych "Piękno w Smaku". Teoretyczna część dotyczyła
mięsa, którego nie jem, ale podaję je swojemu dziecku. Chciałam dowiedzieć się jak wybrać dobry jakościowo produkt.
Mięso z certyfikatem jakości QAFP na chwilę obecną jest dość trudno dostępne, ale coraz więcej zakładów decyduje się na przystąpienie do certyfikatu. Dobra wiadomość jest taka, że trwają prace nad systemem certyfikacji
pieczywa i
miodów, co mnie bardzo cieszy, bo podrabiane, ulepszane, nadmuchane
pieczywo jest sprzedawane w większości sklepów. Niejednokrotnie
chleb kupiony w małej, "tradycyjnej' piekarence okazał się takim samym gniotem jak te z supermarketu. Więcej na temat systemu jakości QAFP możecie przeczytać tutaj .Warsztaty odbyły się na SmArt Studio w Warszawie. Prowadził je Olivier Janiak, a w roli ekspertów pojawili się: Daniel Olas- szef kuchni oraz Joanna van Fenema- fotografka.Część praktyczna składała się z gotowania pod
okiem szefa kuchni i fotografowania powstałych dań.Podczas przygotowania potraw poznałam kilka dotąd nieznanych mi połączeń smaków i produktów np.
bataty z
miętą i
sokiem z cytryny, które można podać za równo do
mięsa jak i do...
lodów. Ciekawym pomysłem było również dodanie
soku pomarańczowego do puree z
marchewki czy
skorzonery do gulaszu. Jednak najbardziej smakowała mi kruszonka z
ziemniaków i
selera- złota i chrupiąca, świetnie pasowała do miękkiego
mięsa i gładkiego puree.Przyjemnie spędzona sobota :) Poniżej kilka zdjęć, w tym zdjęcie jednej z potraw, która powstała podczas warsztatów:
Schab z puree z
groszku, puree
marchewkowo-
pomarańczowym,
batatami z
miętą i
cytryną, pieczoną
cebulką i kruszonką ziemniaczano-
selerową.







